OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije u 2026. godini

Kvarner je područje raznolikih prirodnih bogatstava, od mediteranskog ugođaja na zelenim i sunčanim otocima, do gorskih predjela i obilja šumskih prostranstava. U ovoj županiji, gdje svaka subregija priča svoju priču i običaje, razvila se iznimna gastronomija – primorska, otočna i goranska. Kvarnerski restorani već su desecima godina ulistani u svjetske vodiče poput Michelina, Gault Millaua i Jeunes Restaurateursa, što svjedoči o posebnosti i izvrsnosti ugostiteljske ponude. Upravo je te osobitosti prepoznala i najznačajnija institucija u zemljopisnom brendiranju europske gastronomije, IGCAT (Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umjetnost i turizam), i proglasila Kvarner Europskom regijom gastronomije u 2026. godini

Europska regija gastronomije međunarodna je titula, ali i globalna i komunikacijska platforma kojoj je cilj holističko, sustavno i plansko povezivanje gastronomije, turizma i kulture, kao i razmjena znanja između poljoprivrednog, obrazovnog i turističkog sektora. Primorsko-goranska županija u suradnji s TZ Kvarner, već dugi niz godina oblikuje viziju i ustrajno radi na brendiranju i pozicioniranju Kvarnera kao gastro destinacije.

Kroz godine sustavnog rada i brojnih projekata poput Kvarner Gourmet & Food, Kvarner Wines, suradnje s Fakultetom za menadžment i turizam, ali i prezentacije ponude kvarnerskih restorana, edukacije i povezivanja proizvođača autohtonih namirnica te vrijednog rada brojnih ugostitelja i kuhara, regija je postigla visoku razinu prepoznatljivosti i spremnosti za međunarodni iskorak. U svojoj kandidaturi za titulu Europske regije gastronomije Kvarner je stavio poseban fokus na: 

  • očuvanje lokalne gastronomije, namirnica te gastronomskih običaja svih 8 kvarnerskih subregija
  • jačanje identiteta i prepoznatljivosti kvarnerskih destinacija kroz gastronomiju koju čine tri kuhinje: primorska, otočna i goranska
  • obrazovanje i edukaciju o zdravoj i lokalnoj gastronomiji
  • jačanje održivog turizma kroz lokalnu gastronomiju i well-being
  • povezivanje gradskih i ruralnih sredina kroz evente i projekte

Ova postignuća ne samo da pridonose ugledu destinacije, već stvaraju čvrste temelje za brendiranje na europskoj i svjetskoj razini, ojačavaju rast i razvoj lokalne zajednice i pozicioniraju gastronomiju kao jedan od glavnih motiva dolazaka gostiju. Kruna tih napora dolazi u obliku prestižne titule Europske regije gastronomije, kojom se potvrđuje autentični identitet Kvarnera kao međunarodne gastronomske destinacije. 

Goranska kuhinja na gastro sceni

S ponosom možemo reći da je jedan od ambasadora projekta vlasnik hotela Bitoraj, Marinko Kauzlarić. Ugostitelj, poduzetnik i hotelijer u srcu, s bogatim iskustvom u svojoj branši, predstavnik je goranske gastronomije, gostoljubivosti i duha destinacije. Neumorno promiče važnost povezivanja poljoprivrednika, stočara i malih proizvođača domaćih proizvoda, kao i potrebe uspostave kraćih opskrbnih lanaca prema lokalnim ugostiteljskim objektima.

U intervjuu za Novi list ukazao je na osobitosti goranske regije, koja u odnosu na primorsku nema veliki priljev gostiju i tzv. fine dining, ali je specifična po očuvanju tradicionalne kuhinje i vrhunskim autohtonim namirnicama. Jedna od djelatnosti koja zahtijeva očuvanje i unapređenje je i pčelarstvo, čija se proizvodnja na području Gorskog kotara temelji na mednoj rosi, a ne cvjetnom nektaru. 

Gorski kotar se svojom specifičnom kuhinjom idealno nadopunjava na kvarnerske okuse, a daljnja edukacija i promocija su od velike važnosti zbog relativno malog broja ugostitelja na ovom području. Zato su projekti i aktivnosti u vezi Europske regije gastronomije dodatan poticaj daljnjoj zajedničkoj promociji i brendiranju eno gastro ponude regije koja se svojom kvalitetom, ali i raznovrsnošću može ravnopravno mjeriti s najboljima. 

I dok se jedinstveni gastronomski identitet našeg kraja uspješno predstavlja po brojnim međunarodnim natjecanjima i edukacijama, vi ne morate putovati daleko da biste kušali takve delicije. Restoran Bitoraj otvoren je za sve goste, a jedino što trebate učiniti jest rezervirati stol kako bi bili sigurni da vam čuvamo mjesto. Za sve upite i rezervacije stojimo vam na raspolaganju putem broja +385 (51) 835 019 ili maila [email protected]. Posjetite nas i prisjetite se što znači istinska, domaća vrhunska kuhinja!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel