OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Svjetski dan šuma

Početkom proljeća obilježili smo jedan značajan dan za prirodu, a to je Svjetski dan šuma. Utvrđen je 1971. godine, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti šuma i njihovoj nezamjenjivoj ulozi u očuvanju našeg planeta. Ove godine bio je određen temom “Šume i hrana”, prepoznajući temeljnu ulogu šuma u prehrani i osiguravanju životnih sredstava.

Šume su jedan od najsloženijih ekosustava, a prirodno su stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Izvor su mnogih prirodnih resursa nužnih za preživljavanje ljudi, osiguravajući hranu, gorivo, radna mjesta i ostalo. Održivo gospodarenje šumama jedan je od preduvjeta za očuvanje bioraznolikosti i stabilnosti okoliša. Ovo je poziv na akciju da iskoristimo tehnološke inovacije za naše šume kako bismo se suočili s rastućom prijetnjom krčenja, degradacije staništa i klimatskih promjena.

Izvor: Freepik

Osim ovih, šume imaju brojne uloge kojih se vrijedno podsjetiti:

Ublažavaju klimatske promjene

Drveće pohranjuje ugljik, što pomaže u ublažavanju učinaka klimatskih promjena. Procjenjuje se da svjetske šume sadrže 662 milijarde tona ugljika, što čini više od polovice svjetskih zaliha koje se nalaze u tlu i biljnom pokrovu. Također, one su prirodni klima uređaj, smanjujući temperaturu zraka za 2 do 8 stupnjeva.

Izvor su vode

Osim proizvodnje kisika, šume djeluju i kao pročišćivači vode te osiguravaju 85% slatke vode za velike svjetske gradove.

Obnovljiv su izvor energije

Drvo kao gorivo predstavlja potencijalno obnovljiv i ugljično neutralan izvor energije. Procjenjuje se da oko 2,6 milijardi ljudi ovisi o drvu i drugim tradicionalnim gorivima za kućanstvo.

Nužne su za naše preživljavanje

Šume su od ključnog značaja za poljoprivredu, jer podržavaju prihode u ruralnim područjima i poboljšavaju životne uvjete stanovništva. Dom su brojnih organizama nužnih za naš opstanak, poput oprašivača.

Izvor: Freepik

Važnost prirodnih resursa za Fužine

Osnova turizma u Fužinama su bogatstvo gustih šuma i kristalno čista jezera, koji pružaju užitak i relaksaciju u svako doba godine. Bistrina jezera i kvaliteta vode direktno ovise u stanju šuma u regiji, budući da šume djeluju kao prirodni regulator hidrološkog ciklusa. No, iako nam priroda uvijek nesebično daje, na nama je odgovornost da joj uzvratimo brigom i poštovanjem. Očuvanjem okoliša ne doprinosimo samo u ovom trenutku, već osiguravamo i budućim generacijama da uživaju u istim čarima kao i mi.

Goranske šume, rijeke i jezera obiluju raznim namirnicama koje su stoljećima prehranjivale stanovnike Gorskog kotara. Danas su ti isti autohtoni sastojci temelj vrhunske restoranske ponude Bitoraja. Divlji plodovi poput gljiva koriste se u pripremi rižota, juha i umaka, te raznoraznih predjela. Šumske borovnice posebno su zastupljene u desertima, a štrudla od borovnice je ono po čemu mnogi pamte svoj izlet u restoran Bitoraj. Velike površine šuma dom su razne vrste divljači, a meso medvjeda, vepra i jelena priprema se po tradicionalnim recepturama. Kvaliteta hrane temelji se na svježim i čistim namirnicama, a opće je poznato da je najzdravija prehrana ona koju nam pruža priroda oko nas. Prirodni proizvodi, uzgojeni bez kemijskih dodataka, najbolji su izvor nutrijenata, a njihova svježina i kvalitetna obrada ključ su za održavanje zdravlja i vitalnosti.

Kako možemo pridonijeti očuvanju prirode?

Iako nam se ponekad čini da kao pojedinci ne možemo učiniti puno, istina je upravo suprotna. Male promjene u svakodnevnim navikama stvaraju veliku razliku. Neke od jednostavnih, ali važnih stvari koje možemo učiniti su:

  • Smanjiti korištenje plastike i birati ekološke alternative

  • Pravilno odlagati otpad i reciklirati što je više moguće

  • Manje koristiti automobile i birati hodanje, bicikl ili javni prijevoz

  • Skupljati kišnicu za zalijevanje biljaka i smanjiti nepotrebnu potrošnju vode

  • Poštovati prirodu – ne ostavljati smeće u šumama, rijekama i jezerima

Svaki korak koji napravimo prema održivijem načinu života doprinosi očuvanju okoliša i dobrobiti zajednice!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel