OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Tradicija Uskrsa u Gorskom kotaru

Tradicija obilježavanja Uskrsa je u Gorskom kotaru uvijek imala poseban značaj. Uskršnje je doba označavalo važne prirodne promjene – prelazak u topliji i zeleniji dio godine, nakon mjeseci hladnog zimskog mirovanja. Kao i u drugim krajevima, i u Gorskom kotaru postoji običaj ukrašavanja jaja za Uskrs. Generacijama su se jaja ukrašavala uz pomoć onoga što im je bilo dostupno – crvenog luka, kore drveća, skuhanih ljubičica, peršina… Nakon uskršnjeg doručka ljudi su se okupljali pred crkvom gdje su se igrale se razne igre. Posebno su bile zanimljive one vezane uz pisanice, kao što su tucanje ili trkanje jaja. Taj se običaj održao do današnjih dana – . jaja se udaraju vrhom o vrh, a onaj čije jaje ostaje čitavo uzima i ono razbijeno.

Važan dio baštine i običaja vezanih uz Uskrs čini i sadržaj blagdanskog stola. Šunka, kuhana jaja, slatke i slane pogače, kolači, mladi luk i hren obavezni su sastojci uskršnje trpeze. U ovom se kraju i dalje peku tradicionalne pletenice u koje se umeću obojena kuhana jaja te kuglof s grožđicama odnosno cvebama. Još jedna posebnost je i izvorni starinski blagdanski delnički kruh ili popularno zvani “župnik”. Ukrašen je vijencem i ptičicama od tijesta koje su postavljene tako da uvijek gledaju prema sredini kruha. Vjerovalo se da to obitelji donosi zdravlje i sreću.

Goranski nadjev odnosno „vezamsko nadelo“ nezaobilazan je dio uskršnje trpeze

U Gorskom kotaru na uskršnjem stolu možete naći i jednu deliciju specifičnu za ovaj kraj –  goranski nadjev, odnosno goranski želudac. Ovo tradicionalno jelo priprema se od kuhane šunke, svježih jaja, mladog luka, špeka, kruha, soli i papra. Tom se smjesom napuni dimljeni goveđi želudac koji se zatim kuha i onda ohlađen posluži za uskršnji doručak. Budl, želuci, žeuci, želoci, nadeli, nadevi ili nadivi različita su imena ove poslastice. Ponegdje se osim imena razlikuju i recepture odnosno neki od sastojaka. No ono što je zajedničko svim goranskim mjestima jest pravilo da se vezamsko nadelo priprema na Veliki četvrtak ili Veliki petak.

Uskrs u hotelu Bitoraj

Osim ovih gastronomskih posebnosti,  u uskršnje vrijeme Gorski kotar ima još puno toga za ponuditi. Posjetite Fužine, najpopularnije gastronomsko odredište Gorskog kotara.i provedite vrijeme na svježem zraku, u prirodi koja se budi. Prošećite i biciklirajte oko jezera Bajer ili nekom od brojnih šumskih staza, a na zasluženi ručak svratite u čuveni restoran Bitoraj koji je izgradio svoju reputaciju nudeći vrhunska jela inspirirana tradicionalnim goranskim receptima. U ponudi je i posebni uskršnji aranžman – dvodnevni ili trodnevni smještaj u hotelu uz bogat uskršnji doručak, posjet spilji Vrelo i opuštanje u wellness centru s pogledom na goranske pejzaže.

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel