OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Gdje dobro jesti u Fužinama? Ova jela morate isprobati!

Često ćete čuti da se Gorski kotar naziva zelenim srcem Hrvatske. No, ovaj kraj nudi puno više od prekrasnih krajolika i netaknute prirode. Bogat je kulturnim naslijeđem i gastronomskim delicijama koje odražavaju bliskost između čovjeka, prirode i tradicije. Drugim riječima, goranski kraj raj je za gurmane, a Fužine su ‘pun pogodak’ ako želite pojesti nešto ukusno i domaće. Odmah na početku moramo vam dati mali disclaimer, nemojte ovaj blog čitati praznog želuca. Evo gdje dobro jesti u Fužinama!

Hotel i restoran Bitoraj nastavlja dugu ugostiteljsku tradiciju prvog fužinarskog pansiona Neda, koji je otvoren još davne 1933. U vlasništvu obitelji Kauzlarić i pod današnjim imenom postoji već punih 26 godina! Kroz desetljeća su se na tanjurima naših dugogodišnjih gostiju izmjenjivali razni specijaliteti.

Darovi šume na tanjuru

Autohtona jela temelje se na namirnicama koje su stanovnicima bile na raspolaganju. Srećom po svih, šume Gorskog kotara dom su raznim vrstama divljači, gljiva, i šumskog voća. Tradicionalna goranska kuhinja stoga koristi ove resurse na najbolji mogući način. Baš kao nekad, i danas se za kreativnost na tanjuru od svega par namirnica može zahvaliti vrijedim rukama naših kuhara i kuharica. Na meniju naći ćete raznolike plate, krepke juhe, domaće pečene krvavice, buncek s kiselim kupusom i krumpirom te gulaš od raznih vrsta divljači. Svi već znaju za bukovače punjene pršutom i sirom, kao i pohane žablje krakove. Za ljubitelje nešto laganije hrane pripremit ćemo pastrvu ‘na Mlinarski’ ili pak sa žara, posluženu s blitvom i krumpirom.

Tu su i razna pečenja poput veprića ispod peke, kao i jela s ognjišća. Jeste li ikad probali odležani ramstek od jelena? Već smo vam probudili maštu, a tek smo krenuli s nabrajanjem.

Gdje dobro jesti u Fužinama
Izbor predjela: fuži s vrganjima, goranski rižoto, bukovače punjene pršutom i sirom, pohani žablji kraci i domaći sir škripavac
Gdje dobro jesti u Fužinama
Ramstek od jelena u umaku od brusnica s kroketima

Iako se radi o tradicionalnoj kuhinji, to ne znači da nećete naići na poneko iznenađenje. Za one čije nepce voli neobične kombinacije, za predjelo ćemo preporučiti goranski rižoto s jabukama. Divljač ćemo poslužiti za glavno jelo, i to vrlo često uz umak od brusnica. Svašta nešto pronaći ćete na našem jelovniku!

Ostavite mjesta za desert

Tko nije probao štrudlu od borovnica, nije okusio Gorski kotar, reći će vam Gorani. Baš kao što Madeleine kolačić Prousta živo podsjeća na djetinjstvo, ovaj desert zauvijek će vas vezati uz ovaj kraj. S prezlom od tri vrste kruha, borovnicama i umjereno slatka – to je naša ‘Štrudla od borovnica Bitoraj’, čija je receptura već 12 godina i službeno zaštićena. Toliko je volite da možete biti sigurni da ćemo je baš uvijek poslužiti u najboljem izdanju – vruću i svježe pečenu! Ako ste po pitanju deserta, neodlučni popust nas – probajte od svega pomalo.

Gdje dobro jesti u Fužinama
Razni deserti: Domaća štrudla šumsko voće i borovnica, kremšnita

Gdje dobro jesti u Fužinama? Dođite nam u Bitoraj!

Sve vam je jasno – kod nas se dobro jede, a iz kuhinje se uvijek šire neodoljivi mirisi. Ako je petak, subota ili nedjelja vaš dan za opuštanje i dobru hranu, obavezno nas nazovite da vam sačuvamo mjesto. Ako želite ovo gastro iskustvo pretvoriti u vikend avanturu, rezervirajte svoj smještaj u našem hotelu i uživajte u proljeću. Uvijek ste nam dobro došli!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel