AUTOHTONA JELA I LOVAČKI SPECIJALITETI

Gorski kotar na tanjuru

Gorski kotar na tanjuru

Svježe lokalne namirnice i izvorne, goranske recepture

Temelji su na kojima počiva nadaleko poznata kuhinja restorana Bitoraj. Krepke juhe, autohtona jela kao što su domaće pečene krvavice, svinjski buncek ili pastrva na žaru te lovački specijaliteti poput gulaša od divljači, medvjeđeg, jelenjeg i veprova odreska čine ovaj restoran neizostavnim u istraživanju hrvatske tradicionalne gastronomije.

Posebnost restorana Bitoraj su jela s ognjišća, a bogat i raznolik jelovnik upotpunjuju tjestenine pripremljene na način naših starih, jela za vegeterijance te neizostavne slastice za vrhunac savršenog gastronomskog doživljaja.

Istražite hrvatsku tradicionalnu gastronomiju

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

LOKALNE NAMIRNICE

Jelovnik u skladu s prirodom

Ponuda Bitoraja usklađena je s prirodom koja ga okružuje. Visoke i guste šume Gorskog kotara izvor su divljih plodova poput gljiva koje su česta namirnica u pripremi juha, rižota, ali i umaka za mesna jela. No, gljive mogu biti i sjajno predjelo, kao što su bukovače punjene pršutom i sirom ili vrganji na padelu. Šumsko voće i šumske borovnice neizostavni su u desertima, prvenstveno slavnim goranskim štrudlama. Jela od divljač ono su po čemu je Bitoraj poznat, a meso jelena, vepra ili medvjeda u ovom se restoranu pripravlja prema tradicionalnim receptima.

KREPKO I UKUSNO

'Siromaška' kuhinja bogata okusima

Gorski kotar je svoj „svijet u malome“. Izoliran visokim vrhovima i gustim šumama, ovaj planinski kraj okrenut je sebi i oslanja se isključivo na svoje resurse. Siromašna regija od onog što je imala stvorila je – čudo. Osobito u kuhinji, gdje su spretne domaćice lokalne namirnice pretvarale u krepka i ukusna jela bogata okusima. Restoran Bitoraj svoju ponudu izgradio je na njihovim receptima i prilagodio ju potrebama suvremenih „gastronomada“. Zato se na jelovniku nalaze upravo one namirnice koje su stoljećima othranjivale Gorski kotar – divljač iz gustih šuma, ribe iz bistrih voda, kupus i krumpir iz vrtova ljubomorno čuvanih od leda i mraza. 

JEDINSTVENI SPECIJALITETI

Jela za one koji žele probati nešto novo

Uz divljač i šumske plodove, goranska kuhinja ima još jednu „zvijezdu“, namirnicu koja se rijetko može kušati: žabu. Ljubitelji dobrih jela, koji žele probati nove okuse, u restoranu Bitoraj doći će na svoje. Svoje istraživanje goranskih specijaliteta mogu započeti hladnim predjelom poput domaćeg sira škripavca i prušuta od jelena ili medvjeda, a nastaviti žabljim kracima na maslacu u zelenom umaku ili pohanim žabljim kracima. Kao glavno jelo valja probati veprića ispod peke ili furmanskim rebarcima, a gastronomsko putovanje Gorskim kotarom izvrsno će zaključiti palačinke „Bajer“ ili domaća štrudlla „Bitoraj“.
Nazovite hotel