OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Kako proslaviti Valentinovo? Imamo ideju!

Ljubav je najslađi začin života, složit će se mnogi. Prošle godine pisali smo o tome kako se počelo slaviti Valentinovo, a ove ćemo se osvrnuti na najneobičnije običaje i geste kojima se obilježava ovaj dan. Dan posvećen romantičnoj ljubavi ima bogatu tradiciju koja varira ovisno o kulturi, običajima i geografskom području.

Mistični Japan ima vrlo zanimljive običaje. Žene daruju muškarce čokoladama, a valjda razlikovati dvije vrste: “giri-choko” se daruje kolegama, prijateljima i članovima obitelji, dok “honmei-choko” zaljubljena žena poklanja partneru ili osobi prema kojoj gaji posebne emocije. Mjesec dana kasnije, 14. ožujka, slavi se “Bijeli dan”, kada muškarci uzvraćaju darivanjem bijele čokolade i drugih poklona. Filipini su pak poznati po masovnim vjenčanjima. Tradicija je to koja okuplja veliki broj parova iz cijele zemlje koji istovremeno izriču svoje zavjete. Prilika je to za parove koji imaju financijske izazove, jer lokalne vlasti često financiraju organizaciju ovog događaja, kako bi zaljubljenim parovima olakšali put do bračnog zajedništva. Mnogi kažu da ovaj običaj treba doživjeti, jer ga prati nezaboravna atmosfera!

U Finskoj se 14. veljače naziva Danom prijateljstva ili Ystävänpäivä. Neslužbeno se obilježava od 1980-ih, dok se službeno nalazi u kalendaru od 1996. godine. Najčešće se obilježava odlaskom na ručak ili večeru u društvu najboljih prijatelja. U njihovom duhu, ovaj je dan često obilježen sportskim aktivnostima, poput klizanja, sanjkanja ili pak kuglanja. Sličan je običaj i u Estoniji. Sviđa nam se ova ideja! Norvežani su vrlo maštoviti te se i dan danas trude održati običaje iz 18. stoljeća. “Gaekkebrev” je norveški izraz koji se koristi za šaljive ljubavne pjesme ili anonimna pisma koja se tradicionalno šalju tijekom razdoblja Valentinova. Ova pisma često su anonimna, a primatelj treba pogoditi tko ih šalje.

U našem se kraju Dan zaljubljenih, kao i u većini drugih zemalja, obilježava simboličnim gestama – poklanjanjem cvijeća, parfema, odlaskom na romantičnu večeru ili pak vikend u dvoje. Upravo zato smo za svoje goste pripremili savršene ponude koje će, sigurni smo, izmamiti iskreni osmijeh na lice voljene osobe.

Proslavite Valentinovo u Bitoraju

Mi vas pozivamo da Ljubav proslavite u idiličnoj prirodi Gorskog kotara. Zima je ove godine prilično blaga pa je šetnja šumskim stazama ili šetnicom oko jezera Bajer vrlo ugodna. Naša vikend ponuda uključuje sve što vam je potrebno za opuštajući vikend, a uključuje 2 noćenja: od petka, 9., do nedjelje, 11. veljače 2024. Sobe su prostrane i udobne, a vrijedne kuharice pripremaju najukusniji planinski doručak. Tu je i wellness oaza hotela Bitoraj, koju ćete također moći koristiti. Ove godine u cijenu je uključena i bogata večera za dvoje, u subotu 10. veljače. Nabavili smo najukusnije namirnice koje će krasiti valentinovski stol!

Na večeri nam se možete pridružiti u sklopu vikend paketa ili mimo njega, i to na dva datuma. Prvi je već spomenuti 10. veljače, a drugi na samo Valentinovo,u srijedu, 14. veljače. Bit će to pravi gurmanski doživljaj, a moći ćete birati između tri pomno osmišljena valentinovska menija. Gusta juha od cikle s pancetom, pačja prsa u umaku od naranče i jelenji ossobuco u slatko-kiselom umaku samo su neka od jela koja će mirisati s vaših tanjura. Zvuči kao poezija!

Jesmo li spomenuli i muziku uživo, za još ljepši doživljaj? Sve detalje možete pronaći ovdje, a od srca vam preporučamo da svoje mjesto rezervirajte na vrijeme – brzo se popunjavaju. Sad kad smo vam dali ideju kako proslaviti Valentinovo – veselimo se što ćemo s vama obilježiti ovaj dan na naljepši način.

Vidimo se u Bitoraju!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel