OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Roswell kraj Fužina: Gorski kotar ima svoj Divlji zapad

Roswell kraj Fužina selo je koje se razlikuje od svih ostalih u Hrvatskoj. Ono je dokaz kako najbrži put do američkog Divljeg zapada ne vodi preko Atlantika, već kroz goranske šume i uz jezero Bajer.
U toj „divljini“ je izniknuo pravi gradić. Ne u poznatom goranskom stilu, već u onom – prerijskom. Uz prašnjavu glavnu ulicu natisnule su se ključne zgrade. Neizostavni Saloon u kojem se može popiti viski i zaplesati uz živu glazbu s glasovira. Šerifov ured oblijepljen tjeralicama za opasnim bjeguncima. Staju s konjima spremnima za jahanje. Željeznička postaja. Banka, praonica rublja, kao i vodotoranj. Kapelica i groblje, za one koji su bili „prespori“ na okidaču. I sve drugo što treba naseljenjicima s početka 19. stoljeća…

Roswell kraj Fužina – gradić iz filma

Doista, u ovom gradiću je sve „kao u filmu“. Razlog tome jest što je Roswell kraj Fužina i izgrađen kao filmski set. Nastao je 2015. godine za potrebe snimanja serije Winnetou. Popularni „western“ romani po kojima je serija snimljena obilježili su brojna djetinjstva u Hrvatskoj i Europi.
Njihov autor Karl May nikad nije bio na Divljem zapadu, no zato ga je u svojim djelima fantastično opisao do detalja. Stoga bi, sasvim sigurno, bio zadovoljan Roswellom. Okružen šumom i vrhuncima planina, ovaj gradić doista izgleda kao pravo kaubojsko naselje. A taj dojam pojačat će i „mještani“, goranski „kauboji“ koji se brinu o ugođaju posjetitelja Roswella.

Što jedu kauboji?

Planinski vrhunci i neosvojiva priroda nisu jedine poveznice Gorskog kotara i Divljeg zapada. Kao i kauboji, Gorani za ključne namirnice imaju – krumpire i divljač. Lovci i traperi koji su „vinčesterkama“ obarali medvjede i jelene sasvim bi se dobro snašli i u goranskim šumama. Tu kulinarsku tradiciju izvrsno je nastavio restoran Bitoraj, prepoznat upravo po lovačkim specijalitetima i jelima od divljači.
Stoga je izlet Divljim zapadom najbolje završiti izvrsno pripremljenim gulašem od divljači, medvjeđim, jelenjim ili veprovim odreskom u restoranu Bitoraj…

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel