OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Špilja Vrelo otkriva ljepote i tajne podzemlja

Špilja Vrelo ubraja se u najznačajnije turističke atrakcije Fužina. Starost joj se procijenjuje na 3,5 do 4 milijuna godina. Ali tek u posljednjih sedamdesetak svoje je ljepote otkrila ljudskom oku. Otkrivena je slučajno 1950. godine, prilikom vađenja kamena koji je služio za izradu brane i ceste oko jezera Bajer. Tako je njen „javni život“ od samog početka povezan sa susjednim jezerom. 

Tko su Biskup i Patuljci?

Brojni šetači jezerskom šetnicom, naime, rado iskoriste priliku za posjet „podzemnom carstvu“ Fužina. Posebice u ljetnim mjesecima, kada je vani „pakleno vruće“. Jer, temperatura u špilji tijekom čitave je godine oko 8 stupnjeva Celzijusovih. Jasno je, stoga, da ime špilje nije povezano s – vrućinom. Naziv je dobila zahvaljujući prekrasnom gorskom izvoru i bistrom potoku koji ju tijekom izrazito kišnih razdoblja redovito poplavljuje. 

Ukupno je dugačka oko 300 metara, a za pristup posjetitelja uređeno je oko 180 metara. No, i u relativno malom prostoru krije neke od najljepših „tajni“ podzemlja. Izuzetno je bogata špiljskim ukrasima, odnosno sigama. Neki od njih nose i zanimljiva imena kao što su „Biskup“, „Majka Božja“ ili „Patuljci“…

Špilja Vrelo na tanjuru

Špilja Vrelo jedinstvena je u Europi po svojoj blagoj konfiguraciji terena. Jedina je to turistički uređena špilja na Starom kontinentu koja nema niti jedne stepenice. Stoga je mogu posjetiti svi uzrasti, od djece do osoba treće dobi, a prilagođena je i posjetu osoba u invalidskim kolicima. Za posjetitelje je uređena 1998. godine kada je postavljena nova rasvjeta i pješačka staza s mostićima. Obilazak traje tridesetak minuta, stoga se valja toplo obući i uputiti na istraživanje ljepota fužinarskog podzemlja.

Te su ljepote inspirirale i šefa kuhinje restorana Bitoraj, koji je jedno jelo posvetio upravo ovoj pretpovijesnoj atrakciji.
Teleći odrezak u umaku od vrganja s prilogom nazvan „Špilja Vrelo“ upotpunit će ugodan obiteljski izlet i istraživanje jedne od najljepših atrakcija koje pruža Gorski kotar. 

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel