OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Goranski ručak: Krepka i zdrava prehrana naših starih

Goranski ručak tradicionalni je gastronomski odgovor na uvjete života koji su vladali u „zelenom srcu Hrvatske“. Gorski kotar poznat je po svojim zadivljujućim ljepotama. Bistre rijeke, brzi potoci, guste šume, planinski vrhunci s prekrasnim pogledom, udoline pune života… Sve to priroda je ostavila Goranima „u nasljeđe“. No, ta ljepota ima i svoju drugu stranu. Tvrda i „škrta“ zemlja te duge i hladne zime oblikovale su i domaće specijalitete. Teški uvjeti života Gorana tražili su krepku i zasitnu hranu. A suživot s prirodom jamčio da je ta hrana – zdrava i autohtona, odnosno lokalno pripremljena.

Krvavice, kobasice, špek…

Meso je osnova svakog goranskog ručka. Ponekad su se na stolu našli lovački specijaliteti ili divljač. No, zimi su takve prilike bile rijetke. Stoga su vrijedne i šparne domaćice pripremale proizvode koji su mogli trajati duže vrijeme. Uz slasne domaće kobasice i mirisni špek, posebna su delicija jedinstvene goranske krvavice, koje su nastajale prilikom pripreme dugotrajnih mesnih proizvoda. 

Pečena krvavica sa kiselim kupusom i krumpirom

Krvavice su vrsta kobasica kakva se može naći u brojnim krajevima diljem Europe. Duga je tradicija njihove pripreme. No, svaki kraj ima svoj specifični i jedinstveni način na koji spravlja ovaj specijalitet. I Gorski kotar ima svoju „malu tajnu“ koja krvavicama u ovom podneblju daje poseban okus. A ta je tajna u kvaliteti mesa i idealnom omjeru začina!

Goranski ručak u restoranu Bitoraj

Goranski ručak stalno je u ponudi restorana Bitoraj. No, posebno je aktualan u hladnije, zimske dane. Kada se mrak rano spusti nad Fužine, idealno ga je dočekati uz vatru iz kamina, s punim tanjurom domaćih specijaliteta. Kao jelo iz menija, Goranski ručak uključuje kobasice, rebarca, špek, kupus i krumpir. Malo obilnija varijanta je Goranska plata za dvije osobe. Uz špek, rebarca, kupis i krumpir, ona uključuje i domaće kobasice te domaće krvavice. Naravno, ljubitelji krvavica mogu ovaj specijalitet naručiti i kao samostalno jelo, s prilogom – bilo kuhane ili pečene.

Goranski ručak

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel