OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Jezero Bajer – Goranski biser obožavaju sportaši i izletnici

Jezero Bajer najstarije je od tri akumulacijska jezera u Fužinama. I samo ime upućuje mu na postanak. Naime, riječ „bajer“ znači obala ili umjetno jezerce.
Nastalo je 1952. godine izgradnjom brane na rijeci Ličanki. Osnovna namjera graditelja bila je očuvati bogatstvo voda ovog kraja i iskoristiti ih za gospodarski razvoj. Tako je jezero Bajer osmišljeno za potrebe hidroelektrane Vinodol.
No, vrlo brzo postalo je popularnom turističkom atrakcijom. Svakog vikenda stotine ljubitelja prirode i aktivnosti na otvorenom uživaju u šetnji uz obalu fužinarskog smaragda. Ne zaobilaze pritom niti ostala dva akumulacijska jezera Fužina. Lepenica je najdublje među njima i omiljeno je mjesto za kupanje u ljetnim mjesecima. Česta je destinacija i ronioca, ali i ribiča jer je bogato ribom. Najmanje jezero Potkoš smješteno je malo izvan Fužina, prema Liču, u podnožju planine Bitoraj. Rado ga posjećuju izletnici, a savršeno je za opušteni piknik u prirodi. 

Jezero Bajer idealno je za šetnju, rekreaciju i opuštanje

Opuštanje uz jezero Bajer

Mirne vode jezera Bajer mamac su za vožnju kanuom ili čamcem. Tijekom ljetnih i proljetnih mjeseci može ih se bolje upoznati plovidbom na turističkom brodiću Sv. Anton. Ugodna vožnja jezerom traje oko 40 minuta i omogućuje doživljaj fužinarskog kraja iz nove perspektive. No, jezero ima i brojne atrakcije na obali. Obalna šetnica duga je šest kilometara. Dovoljno je jednostavna za svladavanje šetačima i rekreativnim trkačima, a poneki strmiji uspon pružit će priliku i za trening izdržljivosti ozbiljnijim sportašima. Uz šetnicu, postavljena je i trim staza s nizom sprava za vježbanje na otvorenom. Uživanje na svježem zraku, nakon šetnje, upotpunit će i opuštanje u jednom od tri lokala smještena uz obalu jezera. 

Riblji specijaliteti za kraj savršenog dana

Pastrva na žaru

Sportske aktivnosti i boravak na otvorenom otvaraju dobar apetit. Stoga je restoran Bitoraj često završna postaja šetnje uz fužinarska jezera. A u čast bogatstvu voda ovog kraja, valja ponekad kušati i riblje specijalitete. Divlja pastrva iz bistrih goranskih potoka ovdje se priprema na dva tradicionalna načina. Mlinarski način predstavlja ju omotanu kukuruznim brašnom i lagano prženu u dubokom ulju. Jednostavnija priprema na žaru čuva bogatstvo izvornih okusa ove „kraljice rijeka“. Servirana uz blitvu i krumpir „na lešo“, donijet će savršen završetak idilčnom danu provedenom u prirodi. 

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel