OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Pet stvari koje morate doživjeti u Fužinama

Fužine se mogu pohvaliti dugom turističkom traidicijom. Još davne 1874. godine zabilježen je prvi organiziran dolazak gostiju u ovo goransko mjesto. Stizali su posebnim vlakovima na izlete iz Sušaka, Rijeke, Bakra i drugih primorskih naselja. Od tada, pa sve do danas, gradić pod Bitorajem spada među najtraženija izletnička mjesta u Hrvatskoj. S duge liste atrakcija izabrali smo pet stvari koje morate doživjeti u Fužinama.

Jezero Bajer

Rijetke su fotografije ili razglednice Fužina bez jezera Bajer. Stoga je teško povjerovati kako nije postojalo sve do sredine prošlog stoljeća. Naime, Bajer je jedno od tri fužinarska akumulacijska jezera. Cilj je bio „ukrotiti“ velike količine vode koje svake godine padnu u Fužinama. No, usput je stvorena i jedna od najvećih atrakcija ovog goranskog mjesta. 

Svakog vikenda jezero Bajer posjećuju stotine izletnika koje šeću ili voze bicikle uređenim šetnicama oko jezera, opuštaju se u kafićima uz jezersku vodu ili zaplove čamcem. Uz jezero su postavljene i staze za vježbanje, stoga je ono postalo jedna od omiljenih destinacija za rekreativce. 

Špilja Vrelo

Kada „zapeku“ ljetne vrućine, svjež zrak Gorskog kotara pruža ogromno olakšanje. No, još je ugodnije, umjesto pod suncem, pola sata provesti „pod zemljom“. Zato je špilja Vrelo jedna od pet stvari koju doista morate doživjeti u Fužinama. Izdvaja se bogatstvom špiljskih ukrasa. Sige Vrela osvajaju svojim jedinstvenim oblicima, posljedicom posebnih prilika što vladaju u špilji. 

Špilja Vrelo slučajno je otkrivena 1950. godine, prilikom vađenja kamena koji je služio za izradu brane i ceste oko jezera Bajer. Procjenjuje se da je stara između 3,5 i 4 milijuna godina. Ukupna dužina svih kanala iznosi oko 300 metara, no za posjetitelje je uređeno oko 180 metara. Lako je prohodna te stoga pogodna i za posjete obitelji s manjom djecom. 

Štrudla od borovnica

Štrudla od borovnica „Bitoraj“ spada među najprepoznatljivije okuse Gorskog kotara. Spravlja je restoran Bitoraj po izvornoj repecpturi. Njena „tajna“ nije u receptu, već u sastojcima. Naime, ova štrudla pravi se od šumskih borovnica, a u repceptu se koristi i prezla od tri vrste kruha koji se proizvode samo u restoranu Bitoraj. 

Tradicionalni goranski specijalitet unaprijedila je i usavršila obitelj Kauzlarić. Za svoju su slasticu ovjenčani brojnim priznanjima, među kojima je i Suncokret ruralnog turizma. Bitorajevu štrudlu od borovnica treba kušati vruću, tek gotovu iz pećnice.

Roswell

Pravi, pravcati Divlji zapad jedna je od atrakcija koju možete doživjeti u Fužinama. Desetak kilometara izvan centra mjesta „niknuo“ je kaubojski gradić nazvan Roswell. Izgrađen je 2015. godine za potrebe snimanja serije Winetou. 

Ljubitelji romana Karla Maya u Fužinama ipak neće upoznati neustrašivog Indijanca. No, zato će moći dobro upoznati život na američkom zapadu. Popiti viski u salunu i zaplesati uz glazbu s glasovira. Kušati kaubojski grah iz kotlića. Zajahati konja. Čak i završiti iza rešetaka šerifova ureda… Roswell je najbolje doživjeti tijekom velike proslave, Western dana, koji se održavaju još od 2018. godine. 

Crkva Sv. Antona Padovanskog

Sveti Anton Padovanski zaštitnik je Fužina. Mještani su mu se na brizi koju ulaže u njihovu zaštitu zahvalili lijepom i velikom crkvom. Štoviše, Crkva Sv. Antona Padovanskog najveći je sakralni objekt u Gorskom kotaru. 

Gradnja je počela 1808. godine na mjestu gdje se nekad nalazila kapelica i prvo fužinarsko groblje i potrajala punih 25 godina. Osim svojom veličinom, ova crkva impresionira i svojim interijerom. Posebnu pozornost plijeni slika „Posljednja večera“ smještena iza oltara, kao i freske koje je naslikao poznati hrvatski slikar Antonini početkom 20. stoljeća. 

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel