OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Tko nije probao štrudlu od borovnica, nije okusio Gorski kotar

Štrudla od borovnica „Bitoraj“, izvorni goranski specijalitet, od 2012. godine i službeno je zaštićena. No, to ne znači da je recept za ovu slasticu tajan. Jer – „tajna“ je u sastojcima. Među njima je i prezla od tri vrste kruha koji se proizvode samo u restoranu Bitoraj, ali i posebna vrsta borovnice. Kako bi se postigao taj izvorni okus koji se ne zaboravlja, valja koristiti isključivo šumsko voće.

Izazov ili prednost

Gorski kotar oduvijek je bio siromašan kraj, čiji su se stanovnici morali snalaziti s onime što su imali. No, oni su taj izazov uspjeli okrenuti u svoju korist. Goranska je kuhinja jedinstvena zato što se temelji na lokalnim namirnicama, a slavna štrudla od borovnica nije iznimka.

Tradicionalni kolač godinama je bio pomalo zaboravljen, no u gastronomsku ponudu na velika ga je vrata vratila obitelj Kauzlarić. Prvo u fužinarskom bistrou „Tren“, a kasnije i u restoranu „Bitoraj“ po kojem je nagrađivana štrudla dobila ime. Ne samo da su štrudlu odmah zavoljeli gosti, već su je priznanjima ovjenčali i stručnjaci. Upravo zbog svog slasnog specijaliteta, hotel i restoran Bitoraj nagrađen je priznanjem Suncokret ruralnog turizma.

Iz peći naših starih

Tako je slastica na kojoj su odrastale generacije Gorana postala i jedan od najprepoznatljivijih simbola Gorskog kotara u Hrvatskoj i svijetu. Jer, jedna od „tajni“ štrudle jest i njena receptura. A ona se „krije“ u genima goranskih kuharica i kuhara. Tradicionalni recept obitelj Kauzlarić je doradila i unaprijedila, no njihova je štrudla i dalje potekla iz „peći naših starih“. Uz izvorni recept i lokalne sastojke, zadržan je i način izrade, pa i posluživanja.

Naime, štrudlu treba kušati vruću, tek gotovu iz pećnice. Dok osvaja svojim opojnim mirisom, koji istovremeno podsjeća na svježinu šume i toplinu bakine kuhinje. I to je onda doista okus koji se ne zaboravlja. Jer, tko proba štrudlu od borovnica, zauvijek pamti okus Gorskog kotara.

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel