OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Rika jelena – ‘pjesma’ koja privlači ženke, lovce i gurmane

Rika jelena jedan je od najspektakularnijih ljubavnih rituala u prirodi. U drugoj polovici rujna mužjaci svojom „pjesmom“ dozivaju ženke, a istovremeno upozoravaju „rogate konkurente“ da su spremni na borbu. Vrijeme je to kada se inače skrovite životinje može doživjeti u njihovoj punoj moći i snazi. Tada mužjaci prelaze i desetke kilometara, lomeći granje i probijajući s lakoćom put kroz šikare, kako bi došli do poželjne ženke. 

Rika jelena – najljepša lovačka simfonija

Rika jelena nije samo poziv ženkama i upozorenje mužjacima. Ona je i signal lovcima da se pripreme na najuzbudljiviju sezonu lova u godini. Stoga se naziva i „najljepšom lovačkom simfonijom“. Tada je borba jelena i lovca najzanimljivija. Umjesto „špijunskog trilera“ u kojem lovac satima uhodi i čeka jelena, pretvara se u pravi „akcijski film“. 

Jelen u okolici Fužina. Foto: Marinko Kauzlarić

I ljubitelji divljači znaju cijeniti doba jelenje ljubavne pjesme. Upravo je to najbolji trenutak za uživanje u specijalitetima od ove divljači. Naime, dok traje sezona lova, svakodnevno se u restoranu Bitoraj nudi svježe jelenje meso spravljeno na više prepoznatljivih načina. Lovački specijaliteti od jelena na cijeni su upravo zbog kvalitete samog mesa. Jelen je stalno u pokretu, zbog čega meso praktički nema masnoća. Trave Gorskog kotara kojima se hrani pružaju mu specifičnu aromu. A pronaći autohtono, prirodno i zdravo jelo prava je rijetkost u današnje vrijeme mesa iz brzog uzgoja.

Odrezak, gulaš ili bržolica

Gulaš od jelena sa kroketima, domaćim i lovačkim njokima

Restoran Bitoraj jelenji odrezak priprema u umaku od gljiva ili brusnica. Plodovi šume naglašavaju izvoran okus odreska, dajući mu dodatnu punoću. Kao prilog, izbor su kroketi ili domaći njoki. Na sličan način spravlja se i jelenja bržolica, dok nešto drugačije „iskušenje za nepce“ donosi gulaš od jelena. I uz ovo jelo kao prilog se nude njoki, no isplati se kušati i tradicionalne lovačke knedle. Njihov bogat okus čine kruh, panceta, jaja i začini, a s gulašem od divljači čine nenadmašnu kombinaciju. 

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel