OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Sv. Antun Padovanski čuva Fužine u najvećoj crkvi Gorskog kotara

Sv. Antun Padovanski bio je portugalski svećenik koji je odbacio svoje plemićko porijeklo i odlučio se za skroman život. Pristupio je franjevačkom redu i uzeo ime Antun. Pridjev u drugom dijelu imena povezan je s mjestom njegove smrti. Naime, sv. Antun rodio se 1195. godine u Lisabonu. Preminuo je 36 godina kasnije u talijanskoj Padovi.

Čudotvorac i pustolov

Tijekom svog kratkog, ali bogatog života, sv. Antun Padovanski bio je poznat po dvije stvari. Jedna su brojna čuda koja je izvodio i koja su mu omogućila svetost tek godinu dana nakon smrti. A druga su brojna putovanja koja je poduzimao. Priča se kako nije bilo mjesta na svijetu koje nije posjetio. Tko zna, možda je u svojim lutanjima sveti čovjek obišao i „Vražji vrt“, odnosno – Gorski kotar.

Crkva sv. Antuna Padovanskog

Fužine su nastale više od četiri stoljeća nakon smrti sv. Antuna Padovanskog. Stoga se može reći kako pustolovni svetac od samih početaka bdije nad goranskim gradićem. Fužinarci su mu zauzvrat izgradili najljepšu i najveću crkvu u Gorskom kotaru. Njen zvonik dominira čitavim krajem i znak je putnicima što se spuštaju preko Vrata kako stižu u Fužine.

Sv. Antun Padovanski čuva Fužine

Sv. Antun Padovanski tako već stoljećima čuva Fužine. Sama crkva, pak, izgrađena je prije otprilike 200 godina. Točnije, gradila se od 1808. do 1833. godine, na mjestu gdje se prije nalazila kapelica i prvo fužinarsko groblje. Impozantnu veličinu crkve prati i impresivan interijer. Crkva je uređena lijepim mramornim oltarima, vrijednim slikama i kristalnim lusterima. Freske u njoj naslikao je naslikao poznati hrvatski slikar Marko Antonini početkom 20. stoljeća. 

U čast sv. Antunu, hotel i restoran Bitoraj svoj je najraskošniji apartman nazvao upravo prema njemu. Jednako kao što crkva fužinarskog zaštitnika dominira panoramom Fužina, tako bogato uređeni apartman čini vrhunac smještajne ponude ovog kraja. 

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel