OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Uskrsne delicije goranskog kraja

Uskrs u Gorskom kotaru više je od vjerskog praznika. Nadolazeći dani vrijeme su kada se obitelj i zajednica povezuju kroz tradiciju, običaje i okupljanje oko bogate blagdanske trpeze. Od davnina su stanovnici ovog kraja tijekom godine živjeli skromno; pripremali su sezonske namirnice i spremali zimnicu za nadolazeće hladnije i oskudnije mjesece. No, za Uskrs se nikad nije štedjelo i ukućane je uvijek dočekao bogat blagdanski stol. Stanovnici našeg kraja ponose se nasljeđem svojih predaka, a danas se tradicionalnim jelima često dodaje i dašak nečeg novog. Goranske delicije nadaleko su poznate, a Gorski je kotar postao nezaobilazno odredište na gastro karti Hrvatske.

Jaja su od davnina dio uskrsne tradicije, jer simboliziraju novi život, plodnost i obilje. Najčešće se kuhaju u kori crvenog luka i ukrašavaju cvjetnim motivima. Još su ih stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani darivali kao znak novog života, onog koji stiže nakon zime. I u goranskom se kraju ovaj blagdan veže uz prirodne cikluse, rano proljeće buđenje prirode, šume i zelenila. Jaja su samo dio bogate uskrsne košarice koja se na dan Uskrsa ili večer prije odnosi u crkvu na blagoslov. Dragi gosti hotela i restorana Bitoraj svake godine imaju priliku uživati u autohtonima jelima spremljenima posebno za prigodu, a dan počinje obilnim doručkom.

Jela naših starih

Na stolu će ih dočekati mekana pogača, domaća tvrdo kuhana jaja, šunka i mladi luk. Tu je i namaz od hrena koji se savršeno slaže s ostalim namirnicama na tanjuru. Ako vam se čini da na ovom popisu nešto nedostaje – u pravu ste. Poznato “vezamsko nadelo”, nadiv, hrge, nadev ili dejunoške žeuod’c jelo je bez kojeg se teško može zamisliti uskrsni obrok. Dimljeni goveđi želudac punjen kuhanom šunkom, svježim jajima, mladim lukom, špekom, kruhom priprema na Veliki četvrtak ili Veliki petak, a jede se na blagdan. Svako mjesto u Gorskom kotaru ima svoj naziv za ovo jelo, a svako domaćinstvo skriva malu tajnu u recepturi. Napunjeni želudac se kuha, a prije rezanja mora se potpuno ohladiti kako bi se punjenje stisnulo. Svi koji su ga probali, oduševili su se jelom. Iako je spremljeno od jednostavnih, “siromašnih” namirnica, toliko je ukusno i zasitno. Uskrs u Gorskom kotaru zaista je nešto posebno. Naravno, ne radi se tu samo o hrani, već o cjelokupnog doživljaju koji će osjetiti svatko tko se u ovo blagdansko vrijeme nađe u blizini.

Vrijeme za odmaranje

Nakon velikih priprema za nadolazeće blagdane, Uskrsni ponedjeljak mnogi će provesti u prirodi, u laganoj šetnji i druženju s obitelji i prijateljima. Za lijepog vremena, Fužine su idealna destinacija za jednodnevni izlet! Ako ovog produženog vikenda ipak želite samo odmarati i bezbrižno uživati, još uvijek stignete rezervirati smještaj u našem hotelu. Gdje god se nalazili, želimo da ovaj veliki kršćanski blagdan provedete baš onako kako je i zamišljeno – u miru, blagostanju i zahvalnosti. Mi smo već krenuli s pripremama, a neodoljivi mirisi već se šire iz naše kuhinje. Sretan Uskrs, Vazam, Vezam ili Vozem želi vam osoblje hotela i restorana Bitoraj!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel