OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Jela od divljači i plodovi šume: Skladni suživot na tanjuru

Jela od divljači i plodovi šume dvije su osnovne skupine namirnica na kojima je prehranu stoljećima temeljio Gorski kotar. Autohtona jela dijelom su se oslanjala na ono što je teška i škrta planinska zemlja mogla uzgojiti. No, za najkvalitetniji dio goranske „dijete“ najzaslužnija je bogata priroda koja je ispunila taj „Vražji vrt“. Vepar, jelen ili medvjed zato su i danas rado viđeni „gosti na tanjuru“. Ne zaostaju niti vrganji, bukovače i drugi specijaliteti iz šumske „špajze“. 

Vrijedne ruke domaćica

Siromaška kuhinja oslanjala se na kreativnost i vrijede ruke domaćica. Relativno skromna ponuda namirnica nadoknađivala se bogatstvom okusa. Stoga izvorni recepti imaju veliku vrijednost za ljubitelje lokalne gastronomije. Oni sadrže generacijama stvarano umijeće šparnih domaćica koje su znale od svega par namirnica stvoriti prava gastronomska čuda. 

Na izvornim receptima i dugoj tradiciji izgrađen je i jelovnik restorana Bitoraj. Lovački specijaliteti, jela od divljači i sjajne kreacije od divljih plodova traženi su tijekom čitave godine, no najviše u jesen. Kišne i tumrne jesenske večeri, osvjetljene vatrom s ognjišća, idealne su za uživanje u onom najboljem što nude goranske šume. 

Jela od Divljači i plodovi šume na meniju restorana Bitoraj

Brojni su načini na koje restoran Bitoraj priprema divljač i plodove šume. Gulaš od vepra, medvjeda ili jelena valja kušati uz lovačke njoke. U ponudi je i bržolica od medvjeda ili jelena, dok se veprov i jelenov odrezak poslužuje u umaku od gljiva ili brusnica. Ljubitelje mesnih jela oduševit će i veprić ispod peke. A posebna je poslastica goranski rižoto s pršutom od jelena i goranskim jabukama!

Oni kojima su draže gljive neće ostati razočarani. Vrganji se spravljaju na padelu i na žaru ili kao umak za fuži i rižoto.
Zanimljiva „stavka“ menija su i bukovače punjene sa pršutom i sirom. Za početak svakog jela, odličan je izbor juha od gljiva, dok će savršen završetak objeda donijeti štrudla sa šumskim voćem.

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel