OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Uskrs u Fužinama

Ušli smo u Veliki tjedan, razdoblje koje nas priprema na najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Ova svetkovina po mnogočemu je značajna, a između ostalog simbolizira početak novog godišnjeg ciklusa, rađanje života i buđenje prirode. Ako pitate Gorane, mnogi će vam reći da su nakon duge i hladne zime s nestrpljenjem dočekali proljeće.

Običaji goranskog kraja

U našem se kraju (pred)uskrsni običaji prenose s koljena na koljeno, a mnogi su se održali do danas. Prave pripreme za Uskrs počinju već za vrijeme Korizme. Iako to danas nije toliko izraženo, u vrijeme naših djedova i baka u ovo se doba nisu prakticirala veća društvena okupljanja i zabave. No, druženja s obitelji i susjedima nisu se preskakala, a odvijala bi se u kućnom okruženju ili u prirodi. U njima su posebno uživale mlađe generacije. Vjerski post i umjerenost u hrani i piću poklapali su se sa smanjivanjem zimskih zaliha hrane, a na korizmenom jelovniku našle bi se skromnije namirnice. Kako bilo, komadić šunke uvijek bi se čuvao za uskrsno slavlje.

U danima prije Uskrsa vrijedno se pripremaju jela koja će se naći na bogatoj blagdanskoj trpezi, a mnogima je upravo uskrsni doručak najomiljeniji doručak u godini. Kuhanje jaja u kori crvenog luka i ukrašavanje cvjetnim motivima neizostavan je dio tradicije, a isto je i s pripremom izdašnog goranskog nadela. Nadelo, nadiv, hrge, nadev ili dejunoške žeuod’c, nekada je bilo jelo siromašnih, a danas je cijenjeni gastro specijalitet koji se može kušati u vrhunskim restoranima.

Nadelo će se već tradicionalno naći i na našem blagdanskom meniju. Na nedjeljno jutro poslužit ćemo vam mirisnu pogaču, tvrdo kuhana jaja s lokalne farme, domaću šunku, čuveni goranski nadjev i aromatične namaze. Na tanjuru će se naći i namirnica bez koje mnogi ne mogu zamisliti uskrsni doručak, a radi se naravno o mladom luku. Sve namirnice prošle su kroz vrijedne ruke naših OPG-ovaca. Kad uz ove arome spojimo tucanje jaja i ostale radosti, u trenu poželimo ovogodišnje praznike provesti u srcu Gorskog kotara!

Uskrs u Fužinama miriše na tradiciju

Stanovnici ovog kraja od pamtivijeka žive u skladu s prirodom i njezinim ciklusima, a to se posebno očituje za vrijeme Uskrsa. Ne iznenađuje nas da sve veći broj posjetitelja iz cijele županije, ali i naših susjeda, odlučuje praznike i vikende provesti upravo u idili goranskog kraja. Vremena su se možda promijenila; s njima i neki običaji – no, jedno je sigurno: Uskrs je ostao veliki obiteljski blagdan kad se oko stola okupljaju dragi ljudi. Ponekad je to više generacija, a ponekad uža obitelj u intimnom okruženju. Ovaj dan posvećen je odmoru, blagovanju, nadi i zahvalnosti, a mi predlažemo da ga provedete na najljepši mogući način – u zagrljaju prirode, uz miris tradicije.

Vrata hotela i restorana “Bitoraj” otvorena su za sve posjetitelje željne odmora u prekrasnim Fužinama, a ove godine pripremili smo vam posebnu ponudu. Častimo vas gratis noćenjem već ovog vikenda, a o čemu se točno radi pročitajte ovdje. Na linku saznajte i po čemu će to ovogodišnji doručak biti toliko poseban. Vama i vašim obiteljima želimo sretan Uskrs, a svim našim gostima ugodan odmor u hotelu Bitoraj!

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel