OBITELJSKI HOTEL DUGE TRADICIJE
Fužine – top destinacija za sva godišnja doba

Na što pomislite kada se spomenu „šume, planine, jezero, šetnja, bicikliranje, planinarenje, uživanje na snijegu, jela od divljači, štrudla od borovnica…“? Ako vas navedeno asocira na Gorski kotar, vjerojatno ste u većini. A velik broj ljudi će reći i kako ih ovi pojmovi podsjećaju baš na Fužine, slikovito goransko mjesto na obali jezera Bajer.
Povijest Fužina seže do 17. stoljeća, kada je obitelj Zrinski u ovom kraju pokrenula eksploataciju željezne rudače. Tako su po talijanskoj riječi za kovačnicu – „fucina“ Fužine i dobile ime. Značajniji razvoj mjesta omogućila je izgradnja Karoline i Luizijane, cesta koje su dovodile putnike te prve turiste. Malo se koje mjesto može pohvaliti da je već 1874. godine imalo organizirane dolaske gostiju. Tada započeta, turistička tradicija se u Fužinama – pioniru kontinentalnog turizma u Hrvatskoj nastavila i idućih desetljeća, a turizam je ovdje i danas jedna od ključnih gospodarskih i razvojnih komponenti. Bogata i raznovrsna ponuda zaslužna je da se za Fužine danas može reći da su „najturističkije mjesto Gorskog kotara“ i jedna od perjanica kontinentalnog turizma u Hrvatskoj.

Što sve vidjeti i raditi u Fužinama?

Fužine su okružene slikovitim planinama, stoljetnim šuma i ljepotom jezera. Bogatstvo voda karakteristika je ovog kraja – tu se nalaze čak tri jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš koja su se lijepo uklopila u planinski pejzaž. Akumulacijsko jezero Bajer nezaobilazan je dio ove destinacije i jedan od najvećih magneta koji u Fužine privlači brojne posjetitelje. Promenada uz obalu odnosno staza oko jezera Bajer s trim stazom uvijek su pune šetača. Osim opuštajućih šetnji, na svježem planinskom zraku možete i biciklirati. Fužine nude čak devet označenih biciklističkih staza i rute prilagođene raznim uzrastima i vještinama. Ljubitelji aktivnog odmora ovdje će doći na svoje i zbog brojnih šumskih odnosno planinarskih staza koje iz Fužina kreću prema okolnim mjestima i gorskim vrhovima.
I špilja Vrelo u neposrednoj blizini mjesta popularna je turistička atrakcija. Ova 4 milijuna godina stara špilja dugačka je 300 metara i jedina je uređena špilja u Hrvatskoj kroz koju protječe podzemni vodotok. Osobita je i po tome što nema niti jedne stepenice što njezin obilazak čini laganim i djeci, starijima te invalidima.
Malo van centra mjesta možete zakoračiti u svijet Divljeg zapada. Kaubojski gradić Roswell izgrađen je za potrebe snimanja filma „Winnetou“ i još je jedna od atrakcija koju možete doživjeti u Fužinama. Ima sve sadržaje tipičnog gradića kakve dobro poznajemo iz western filmova pa tu možete popiti whisky u saloonu, zajahati konja a možda završite i u šerifovu zatvoru…
Šetnja središtem Fužina dovest će vas do parka dr. Franje Račkog (prvi predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je ovdje rođen), i crkve sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Fužina. Kada je dovršena, 1833. g. postala je najviša crkvena građevina u Gorskom kotaru i prepoznatljiv dio vizure Fužina.
Posjetom Etnografskoj zbirci u obližnjem Liču, jednom od najstarijih naselja Gorskog kotara, upoznat ćete se s načinom života u ovom kraju tijekom prošlih vremena. Kada se već nalazite ovdje, možete obići i Svetište Majke Božje Snježne u Ličkom polju. Ono se nalazi na mjestu na kojem se, prema narodnoj predaji, 1733. g. mještanima ukazala Gospa.

Gdje ods(jesti) u Fužinama?

Fužine su idealna destinacija za jednodnevne izlete zbog odlične cestovne povezanosti s drugim krajevima Hrvatske. Iz Rijeke je do Fužina automobilom potrebno oko pola sata, a iz Zagreba oko sat vremena vožnje. No, Fužine i njihova okolica nude toliko toga da se ovdje vrijedi zadržati i dulje. Izbor smještaja je zaista velik – uz lovačke domove i brojne apartmane svojom se ponudom ističe i hotel Bitoraj. Naš obiteljski hotel duge tradicije smješten je u samom centru Fužina. Gostima koji na raspolaganju imaju i saunu i wellness s pogledom na prekrasan šumski krajolik obećava ugodan boravak. U našem nadaleko poznatom restoranu kušajte izvrsna goranska autohtona jela čiju ponudu sezonski usklađujemo s prirodom koja ga okružuje. Krepke juhe, jela s gljivama, domaće pečene krvavice, pastrve na žaru te gulaš i odrezak od divljači karakteristične su delicije goranske kuhinje. Neizostavnim štrudlama sa šumskim voćem zaokružujemo prvoklasni gastronomski doživljaj ovog kraja.

Fužine – raj u zelenom srcu Hrvatske

Fužine su smještene na 730 metara nadmorske visine i imaju pretežno kontinentalnu klimu. No, na ovaj kraj utječe i sredozemna klima. Zahvaljujući tome ljeto, proljeće i jesen su vrlo ugodni, dok su zime često hladne i snježne. Čisti planinski zrak čini boravak ovdje izuzetno zdravim i okrepljujućim u svim godišnjim dobima. Ovakvi izuzetno pogodni klimatski uvjeti omogućuju širok raspon aktivnosti koje se u Fužinama mogu provoditi tijekom cijele godine. Ljeti preko dana temperature mogu preći 30 °C pa osvježenje možete pronaći u jezeru Bajer. Debela hladovina šuma također čini šetnje, vožnju biciklom i druge aktivnosti u prirodi veoma ugodnim. Noći ovdje nisu vruće i svježi zrak omogućuje dobar san. Proljeće i jesen, ukrašeni bogatstvom plodova prirode, nude brojne i raznolike mogućnosti za boravak na otvorenom no i zima ima svoje adute. Vožnja saonicama i šetnja oko zaleđenog jezera pružaju idiličnu sliku koja dugo ostaje u sjećanju.
Gorski kotar se naziva „zelenim srcem Hrvatske“, a ono ima svoj dragulj – Fužine. Raj za sve one koji tu uživaju u skladu s prirodom i nalaze svoj način opuštanja.

PODIJELI:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Gastronomska ponuda

pogledajte jelovnik

Naša adresa

Sveti Križ 1, 51322, Fužine

Pošaljite nam mail

info@bitoraj.hr

Postanite dijelom ove obiteljske tradicije

Na tradiciji prvog fužinarskog pansiona Neda, otvorenog davne 1933. godine, obitelj Kauzlarić već desetljećima stvara priču restorana i hotela Bitoraj.

Nazovite hotel